5 tips til mat før trening

5 tips til mat før trening

Vi leser ofte om hvor viktig det er å fylle på med energi etter treningen, men påfyll FØR trening er like så viktig for treningsutbytte! Når vi snakker om mat før trening gjelder det også totalt sett gjennom dagen, og ikke BARE det alle siste måltidet rett før trening.  Kroppen trenger og må ha energi før treningen, dette gjør også at vi kan holde aktivitetsnivået høyere over lenger tid.  Restitusjonstiden kan bli lengre dersom kroppen ikke har næring under økten, da restitusjonen begynner allerede i pausene under treningsøkten. Trening på tom mage resulterer ofte i lite energi og overskudd, og man får kanskje ikke det utbytte man ønsker.

Tenk at du skal fylle på jevnt med energi gjennom dagen, og ikke la det gå altfor mange timer mellom hvert måltid!  I tillegg til dette bør man også fokusere på når disse måltidene bør inntas, for de aller fleste bør man ha et litt større måltid 2-3 timer før treningen og et litt mindre måltid 30-60 minutter før treningen!  Det er også en fordel for de aller fleste å innta litt mindre mengder mat enn store mengder mat før treningen, da man ofte kan føle seg veldig «tung» i magen.

Om man er en av morgenfuglene og liker å trene tidlig, er det vanskelig å få spist 2-3 timer før økten, men man bør alikevel få fylt opp lagrene med et eller annet, og helst da 30-60 minutter før selve økten. Diskusjon.

Når det kommer til sammensetningen av et måltid før trening bør det inneholde en god del karbohydrater og inneholde noe proteiner.  Fett og fiber bør inntas i moderate mengder, da store mengder kan føre til ubehag og magetrøbbel under treningen.  Man bør også ha fokus på å velge matvarer som inneholder god næring, som inkluderer en rekke vitaminer og mineraler 🙂

Karbohydrater er vår viktigste og kroppen foretrukne energikilde under trening (og generelt). Kroppens karbohydratlager (glykogen) omdannes raskt til energi og gjør at du orker å holde et tempo over lenger tid. I tillegg er tilstrekkelig med  karbohydrater også essensielt for besparelse av proteiner.

Proteiner er viktig for restitusjonsprosessen og oppbygging av muskler, vev og celler.

Fett litt fett er viktig å få i seg , da det har mange viktige funksjoner i kroppen som f.eks, energireserver, produksjon av visse hormoner, viktig for cellemembran og kroppens inntak og nyttegjørelse av fettløselige hormoner.

 

Nedenfor har vi kommet med 5 eksempler på hva man kan spise 30-60 minutter før trening 🙂

 

1. Brødskiver med proteinrikt pålegg

2. Yt oppladning bar

3. Havregrøt med mandel og blåbær (14 serien fra Tine)

 

4. Yoghurt med korn og frukt/bær

5. Frukt og nøtter

        

 

 

Det er også en viktig ting til som vi bør huske på, og det er nemlig VANN 🙂 Drikk jevnt gjennom dagen, vi er bedre på å ta opp mindre mengder enn store.  Drikk litt til hvert måltid, og husk å fylle på både før, under og etter treningen med vann. En liten hjelp på veien kan være å alltid ha med seg en drikkeflaske!