Dessert og snacks

Lussekatter med havre og gulrot

Vi som alle andre, elsker gjærbakst og skal selvsagt ikke være foruten denne «bolle-tradisjonen», men vi har prøvd å gjøre lussekatten litt grovere, litt «grønnere» (les; oransje) og litt mindre søt. Dette hørtes kanskje ikke så spennende ut, men vi ble selv overrasket over hvor saftige, søte  og gode de ble 🙂

Vi som alle andre, elsker gjærbakst og skal selvsagt ikke være foruten denne «bolle-tradisjonen», men vi har prøvd å gjøre lussekatten litt grovere, litt «grønnere» (les; oransje) og litt mindre søt. Dette hørtes kanskje ikke så spennende ut, men vi ble selv overrasket over hvor saftige, søte  og gode de ble 🙂

Det vi har gjort er å ta utgangspunkt i en vanlig oppskrift på lussekatter, for så å bytte ut halve mengden hvetemel med fullkornshavre, slengt inn litt gulrøtter og redusert sukkermengden. I tillegg brukte vi laktosefri/redusert melk istedenfor vanlig melk. Grunnen til dette er nemlig at laktoseredusert melk er naturlig søtere enn vanlig melk, og egner seg derfor utmerket til bakst og som også gjør det lettere å redusere sukkermengden!

Dette trenger du (ca 20 stk)

  • 13 dl mel – vi brukte 50/50 med havremel og hvetemel
  • 1 pk fersk gjær (gjerne  søtgjær)
  • 5 dl melk- vi brukte laktosefri/laktoseredusert da denne er litt søtere
  • 150 g smør
  • 1 g Safran (evnt 1/2 – 1 ts gurkemeie)
  • 75-100 g sukker – vi halverte sukkeret ut ifra den orginale oppskriften
  • 2 store gulrøtter
  • 1/2 ts salt
  • 2 ts kardemomme
  • Rosiner – etter eget ønske
  • 1 egg og rosiner (til pensling og pynt)

 

Slik gjør du

  • Start med å raspe gulrøttene
  • Smelt smør i en kjele og tilsett melk og ha i safran/gurkemeie til sist og sett til side.
  • Smuldre gjær i en bolle og tilsett litt og litt av den lunkne melkeblandingen.
  • Rør inn resten av tørrvarene (mel, kardemomme, rosiner, salt og sukker). Kan gjerne bruke kjøkkenmaskin, eller bruk en god gammedags sleiv!
  • La deigen heve i ca 30 minutter på et lunt sted under et klede.
  • Når deigen er ca dobbel størrelse er den klar. Strø mel på bordet og elt deigen godt. Lag «pølser» og del inn i ca 20 biter. Form lussekattene etter egen fantasi
  • Legg lussekattene på et stekebrett med bakepapir og la de heve en ny omgang på minimun 15 minutter, helst under et klede på et lunt sted. Sett stekovnen på 250 grader i mellomtiden.
  • Før de stekes kan du pensle lussekattene med egg (pisket) og pynt med rosiner. Stekes midt i ovnen i 5-8 minutter til de er gylne. Avkjøles på rist 🙂

Daddelkuler med peanøtter og kokos

Det er høysesong for daddler i juletida, og alle hjerter gleder seg!  Daddler har et høyt innhold av kostfiber og den har en naturlig sødme som gjør at man ikke trenger ekstra tilsatt sukker 🙂

Daddelkuler passer helt ypperlig som alternativt julegodteri og ikke minst som en søt liten julegave. Pakk de inn i celofan eller legg på en glass og pynt med gavebånd! I tillegg er disse daddelkulene glutenfrie, uten tilsatt sukker og veganske 🙂

Dette trenger du:

  • 10 dadler uten steiner
  • 100 g salte peanøtter
  • 2 1/2 ss Kakao
  • Kokosmasse

Slik gjør du:

Sleng alle ingrediensene utenom kokosmasse i en food prosessor eller blender. Kjør det i ca 3-4 minutter til du får en fin og jevn masse.  Bruk en liten skje og form små kuler med hendene og fyll på med kokosmasse til sist 🙂

PS: Peanøttene kan også byttes ut med andre nøtter, bruker man usaltede nøtter, burde det tilsettes en liten klype med havsalt i tillegg!

Enjoy 🙂


Apple Crumble med inspo fra @Funkygine

Yes, det er fredag! Her begynte vi allerede på onsdag å snakke om hva for noe digg man skulle kose seg med i helgen, og helgens dessert blir en gjentakelse fra forrige ukes suksess da vi testet ut Funkygines smuldrepai med Piano vaniljesaus zero. Den er farlig god, og du kommer til å slikke ut av bollen/glasset når du når bunnen 😛 Desserten er i tillegg uten tilsatt sukker og passer også fint for de som ikke spiser gluten.

Dette trenger du for en god porsjon til deg selv:

-1 rødt eple
-1 liiiten ss sukrin gold
-1/2 ts kanel

___________________

-25 gram smør
-1 ss sukrin gold
-0,7 dl havregryn
-0,7 dl havremel
-7-8 finhakkede mandler

 

Slik gjør du:

-Forvarm ovnen til 200 grader.

-Fjern skallet på eplet, og kutt det i mindre biter. Bland epletbitene sammen med en liiiten ss sukrin gold og kanel.

-For at smøret skal være noenlunde håndterbart, bør det være romtemperet. Finhakk mandlene og bland mandler, havremel, havregryn, 1 ss sukrin gold og smøret sammen. Get in there, bruk henda!

-Vi stekte eplebitene og smuldrene separert for å pynte i et glass, men det blir nok best med eplene under og smuldreblandingen oppå 😉 Stekes i ca 30-40min (avhengig av ovn).

-Nyt underverket med masse Piano vaniljesaus zero!


Squashbåter med spekeskinke!

Skal du ha gjester, eller ønsker du en digg snack, da har vi den perfekte oppskriften!

Squashbåter er både enkelt, godt og næringsrikt. Du trenger hverken store ferdigheter på kjøkkenet, mange ingredienser eller mye tid. Imponer gjstene og kom seirende ut av middagsselskapet. Dette er en vinner!

Dette er alt du trenger:

-1 squash
-1 pk spekeskinke
-1 boks cottage cheese
-1 hvitløksfedd
-salt og pepper

 

Slik gjør du:

-Del squashen i tykke skiver og del skivene i to på tvers.

-Skjær ut kjernen i midten av squashen, men ta vare på det.

-Grovhakk kjernen du akkurat fjernet, og finhakk hvitløk.

-Bland sammen kjernen og hvitløken sammen med cottage cheesen.

-Smak til med salt og pepper.

-Fyll squashbåtene med cottage cheese-blandingen.

-Vi har brukt spaghetti som «mast», men du kan også bruke en tannpirker. Tre spekeskinken på «masten» og stikk den ned i båten som vist på bilde. FERDIG!!

 

Håper det smaker, og at både du og gjestene blir imponert over både smak og utførelse. Skip o´hoi 😉


Eplemuffins!

Høsten er en god sesongtid for norske epler.  Epler kan spises alene, eller det kan brukes til bakst, som f.eks disse saftige eplemuffinsene. Vi ønsker her å dele en litt «sunnere» oppskrift på eplemuffins med dere 🙂

Epler inneholder en god dose vitamin C, samt  kostfiber. Som igjen er gunstig for immunforsvaret og for fordøyelsen vår.

Ingredienser (gir ca 8 muffins:
– 2 egg
– 2 dl havremel (eller havregryn)
– 1/2 beger vaniljekesam (eller vaniljeyoghurt)
– 2-3 epler
– 3-4 ss sukrin gold (eller brunt sukker)
– 3-4 ss kanel

Fremgangsmåte: Bland sammen to ss kanel og 2 ss sukrin gold i en pose. Kutt opp eplene i små terninger og bland sammen i posen (la et halvt eple være igjen – så du kan skjære det i skiver og putte på toppen). Visp sammen eggene og sukrin gold og 1-2 ss kanel. Tilsett vaniljekesam og litt og litt av havremelet (dersom du bruker havregryn, bør dette kjøres litt i en hurtigmikser først). Til sist tilsettes eplene. Fordel røren i muffinsformer og legg en skive med eple på toppen av hver muffins! Stek i ovnen på 175 grader i ca 20 minutter


Bananbrød med mandelsmør og pekannøtter

Godt modne eller overmodne bananer er supert å bruke i matlagingen.   Det kan fint brukes til pannekaker, lapper, muffins eller til bananbrød. I tillegg til at du slipper å kaste mat, tilsetter modne bananer naturlig sødme til baksten som igjen gjør at du slipper å tilsette ekstra sukker 🙂  Denne oppskriften på bananbrød har blitt delt med oss av Anette Selnes og vi venter spent på launch av hennes splitter nye hjemmeside! Følg henne på instagram (@anetteselnes) og stay tuned.

Ingredienser  (Oppskriften gir to mellomstore bananbrød eller ett stort)
· 4 veldig brune bananer
· 2 brungule bananer til pynt (skjæres på langs)
· 4 egg
· 4 ss smør/ghee/kokosolje
· 1,2 dl mandelsmør
· 1,2 dl kokosmel/mandelmel kan gjerne bruke en kombinasjon
· 1 ss kanel
· 2 ts bakepulver
· 1 klype havsalt
· 1 ts vaniljepulver eller vaniljeekstrakt
· 1-2 never pekannøtter kuttet opp i grove biter som røres inn til slutt

Anettes fremgangsmåte:
1. Sett ovnen på 175 grader
2. Bland banan(ikke pyntebananene), egg, smør/olje og mandelsmør sammen i en kjøkkenmaskin eller blender
3. Tilsett tørrvarene
4. Vend inn pekannøttene til slutt
5. Jeg bruker bakepapir i to brødformer for jeg synes det er enklere å få de pent ut etterpå, men man kan også smøre formene rikelig med smør eller kokosolje
6. Hell røren i formene og legg den oppskjærte bananen på toppen og dytt litt ned
7. La deigen hvile i 10 minutter før den stekes i ca 45-50 minutter
8. Avkjøl på rist i 15-20 minutter (vet det er lenge å vente, men den blir mer saftig så hold ut!)
9. Jeg oppbevarer bananbrødet i et linhåndkle eller liknende på benken, da holder det seg fint et par dager, men hos meg forsvinner det fort!

Håper det smaker!


Spinat og valnøttpesto

Ingredienser (gir ca 2 dl):

  • 1/2 pose ferdigvasket babyspinat (30 g)
  • En god håndfull basilikumblader
  • 2 hvitløksfedd
  • 3 SS grovhakkede valnøtter – gjerne ristede
  • 3 SS revet parmesan
  • Revet skall av en 1/2 sitron
  • 1/2 dl mild olivenolje
  • 1 dl raps eller solsikkeolje
  • Salt og pepper

 

Fremgangsmåte:Skrell og hakk hvitløken.  Spinat, basilikum, hvitløk og valnøtter mikses i en stavmikser eller hurtigmikser. Spe på med olje og bland inn parmesan og revet sitronskall. Smak til med salt og pepper til sist.

Oppskrift er hentet fra bama.no!


Sunnere hjemmelaget «is» !

Oppskrift (gir 3-4 porsjoner)
3 frosne bananer
1 dl frossen frukt eller bær (vi brukte ananas og bringebær)
2-3 ss vaniljekesam
2-3 ss melk

Kutt banan og ananas i biter (eller annen valgfri frukt) i biter og legg i fryseren, helst et par timer. Tas opp 15 minutter før isen skal lages. Legg alt i en bolle og tilsett vaniljekesam og melk. Miks alt sammen med en håndmikser/stavmikser frem til ønsket konsistens og topp med bær!


Chiasjokoladepudding toppet med mandler og kokos!

Oppskrift
1/2 dl chiafrø
2 dl kokosmelk
2 ss kokosmasse
3 ss rå kakaopulver
1 ss agavesirup og liten klype salt

Bland alt sammen i en bolle og sett kaldt i 3-4 timer eller over natten. Topp hele med hakkede mandler og litt kokosmasse.

Dette er bare SÅÅ godt og er også veldig enkelt å lage.