Hva er forskjellen mellom de syrnede melkeproduktene?

Hva er forskjellen mellom de syrnede melkeproduktene?

Har du noen ganger lurt på forskjellen mellom alle de forskjellige syrnede melkebaserte produktene som yoghurt, gresk yoghurt, kvarg, Skyr, cottage cheeese, Kesam, creme fraiche og rømme? Før i tiden syrnet man melken for å konservere den, men nå syrner vi melken for å få frem forskjellige og spennende smaker. Hvilke produkter er best til hvilket bruk? Hvorfor har noen et høyere proteininnhold? Hva med fettinnhold? La oss ta en liten opprydding.


Yoghurt

Yoghurt blir fremstilt av melk med forskjellig fettinnhold som homogeniseres og høypasteuriseres før syrning med yoghurtkultur. All yoghurt inneholder levende bakterier fra den såkalte yoghurtkulturen som er en blanding av to melkesyrebakterier ved navn Streptococcus termofilus og Lactobacillus bulgaricus. Yoghurt inneholder varierende mengde fett, tilsatt sukker og smakstilsetninger.

Gresk yoghurt

Gresk yoghurt er yoghurt hvor man har fjernet en del av vannet gjennom siling eller sentrifugering. Det gjør at yoghurten blir tjukkere, mer konsentrert og dermed inneholder høyere andel proteiner per gram en den vanlige yoghurten.

Kvarg

Kvarg er ost! Kvarg er syrnet melk med melkesyrekulturer som lages nesten likt som med yoghurt, bare at man også bruker løpe i syningsprosessen, noe man normalt også gjør når man lager ost. Kvarg er en ferskost, fordi den kan spises rett etter produksjon, uten noen form for modning slik andre oster kan trenge. Ostemassen skilles fra mysen ved sentrifugering eller filtrering. Da sitter man igjen med mer proteiner. Fettmengden er som oftest også ganske lav. Kvarg er også en god kilde til kalsium (enda bedre enn melk), og jod. Ferskosten egner seg meget godt som en del av et restitusjonsmåltid.

Skyr

Skyr er også en ferskost. Skyr har lange tradisjoner på Island, men det skal ha seg at opprinnelsen stammer fra Norge. Skyr er et registrert varemerke som produseres og selges av Q meieriene. Produktet er så å si fettfritt, og noe tykkere i konsistensen enn kvarg.

Kesam

Kesam er akkurat det samme som kvarg. Kesam er rett og slett bare Tine meieriers eget navn for sine kvargprodukter.

Cottage cheese

Hytteost, bedre kjente som cottage cheese, er også er ferskost med kornete konsistens. Ferskosten dannes av synet melk og løpe, og ostekorn dannes av koagulert ostemasse. Myse fjernes og «kornene» skylles, før de ofte tilsettes litt fløte og salt. Cottage cheese har ekstremt mange bruksområder. For å nevne noen: kan brukes i bakst, i omletter, i desserter, for seg selv, i grøt, som pålegg osv.

Rømme

Rømme er syrnede meieriprodukter med varierende grad av fettinnhold. Lettrømme har 10 eller 18% fettinnhold, og seterrømme har 35% fettinnhold. De fleste bruker kanskje rømmekolle til hverdagsbruk som inneholder 10% fett, og det finnes også rømme-lignende produkter med mindre enn 10% fett.

Creme fraiche

Mange tror at crème fraiche er mye sunnere enn rømme, men slik er det egentlig ikke. De er like bra og inneholder egentlig akkurat de samme ingrediensene. Den største forskjellen mellom rømme og creme fraiche er at produktene blir utsatt for forskjellig type trykk ved homogenisering. Denne prosessen gjør at creme fraiche tåler å bli varmet opp uten å skille seg. Rømmen egner seg derimot best kald.