Grilling

Grilling

Til tross for en del restriksjoner akkurat nå,  er grillsesongen for lengst i gang. Det som er så digg med grillsesongen er at Kiwi-Tina har rett; ALT kan grilles! Grillmat er ofte forbundet med kjøtt, men spør du oss er tilbehøret minst like viktig og ikke minst like digg. Velger du riktige råvarer, griller riktig og modererer det feteste tilbehøret, kan grillmat være både sunt og godt.

Grill fisk

Fisk er helt nydelig å grille, og her er det bare å la fantasien ta over. Enda bedre er det om fisken er sjølfiska for bare noen timer siden. Vi spiser fortsatt for lite fisk etter anbefalingene, og for noen kan det derfor være mer fristende med en deilig foliegrillet fisk.  Stalltipset er så enkelt som du kan få det; pakk en fiskefilet i folie sammen med fargerike grønnsaker, legg inn litt urter, krydre etter ønske og skvis over sitron. Pakk folien sammen og kast på grillen!

 

Moderer bruken av rødt kjøtt

Helsedirektoratet anbefaler å holde inntaket av rødt kjøtt til maks 500 gram per uke. Rødt kjøtt er fra svin, storfe, sau og geit. Dette tilsvarer for øvrig 2-3 middager, og det er derfor ok å grille seg en deilig biff innimellom om man ønsker det. Når vi uansett er inne på det kan vi også nevne at man oftere bør velge hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter. Utover dette anbefales det å begrense mengden bearbeidet kjøtt som er røkt, saltet eller konservert, som for eksempel bacon og spekepølse. Bruken av rødt kjøtt bør også modereres av miljøhensyn.

 

Grill grønnsaker og frukt

Grillspyd med både kjøtt og grønnsaker er en sikker vinner, men hva med rene grønnsakspyd, grønnsaker i folie eller rett-på-grillen-grønnsaker?? Fytti rakkern så godt det er med grilla grønnsaker! For å ikke snakke om grillet frukt. Jepp, du leste riktig. Ananas, melon, pære, banan you name it- alt kan grrrriljas! Når det gjelder grønnsaker kan vi anbefale paprika, løk, squash, aubergine, avokado (egentlig en frukt), asparges, sopp,  maiskolbe/minimais, brekkbønner…mulighetene er uendelig. Ta det du har!

 

Mer av tilbehøret

Nå har vi nevnt både fisk, kjøtt, grønnsaker og frukt. Ønsker du å grille ofte er det lurt å oftest velge et magert og mettende grillmåltid. Da anbefaler vi å ta av med tilbehøret. La det bugne av grønnsaker og salater. Potet/søtpotet er også fint. Og om du ønsker en potetsalat du vil ha litt mer kontroll over kan du jo lage din egen. Creme fraiche er supert til potetsalat. Bruk oljer istedenfor smør, og det samme med dressinger; olje/vinagrettevarianter er et fint alternativ mot kremet dressing.

 

Grill riktig

Grill riktig? Hva mener de med det, tenker kanskje du. Er det ikke bare å grille a? Nei da, det er ikke så komplisert, men det er faktisk et par ting man bør tenke litt over når det kommer til grilling, spesielt om man er av de som griller ofte. Ved ”feil” grilling kan det dannes helseskadelige stoffer i maten. PHA (polisykliske aromatiske hydrokarboner) og HA (hetrosykliske aromatiske aminer) er de helseskadelige stoffene som kan oppstå i grillet mat.  PAH dannes ved forbrenning av fett som drypper på grillen og stiger opp i maten som røyk, og HA dannes i kjøtt og fisk både ved grilling, pannesteking, ovnsteking, fritering og røyking når temperaturen blir for høy. Stoffene er forbundet med kreftrisiko. Nå ønsker ikke vi å skape frykt rundt grilling, for med enkle grep kan du redusere helsefaren. Her kommer noen enkle tips til å redusere dannelsen av disse stoffene i maten ved grilling:

  • Mariner kjøtt på forhånd, ikke pensle rett på grillen
  • Ikke grill direkte på flammene
  • Unngå at fett fra grillmaten drypper ned i grillen, bruk heller stekebrett eller folie
  • Sørg for god lufttilførsel under grillen
  • Unngå å grille på for høy temperatur slik at maten ikke blir svidd
  • Velg kjøtt med lavt fettinnhold

 

Respekter regler fra brannvesenet og kommunen

På grunn av svært varmt og tørt vær er det høy skogbrannfare flere steder i landet. Respekter derfor brannvesenets oppdateringer på når og hvor det er greit å grille!  Siste oppdatering (11.06.2018) fra brannvesenet og Oslo kommune sier:

 

Totalforbud mot åpen ild i nærheten av skog og mark

Kort og godt – all åpen ild og grilling er forbudt i skogen/marka, strandsonen og på øyene i Oslofjorden. 

  • Det er ikke lov å bruke grill i marka eller på øyene i Oslofjorden.
  • Det er ikke tillat å bruke primus eller andre kokeapparater med brennstoff.
  • Det er ikke lov å tenne opp bål på de vanligvis godkjente bålplassene.
  • Det er ikke lov å tenne opp små kaffebål.

 

Forsvarlig grilling under oppsyn i egen hage, sameier/borettslag, og i byparker innenfor ring 3 er lov. Men, husk slokkevann og at grillen kun må kastes i avfallscontainere beregnet for engangsgrill.

(Se egne regler for hva som gjelder i din kommune).

Grill med måte, hilsen Myrens Ernæring <3