Grovt Grytebrød #verdensbrøddag

Grovt Grytebrød #verdensbrøddag

Dette trenger du:
– 250 g byggmel
– 250 g hvetemel
– 1/2 ts tørrgjær
– 1 ts havsalt
– 1 ts honning
– 4 1/2 dl vann

Slik gjør du:
Du trenger en jerngryte på 20-24 cm som tåler 250 grader og har lokk. Bland alle de tørre ingrediensene sammen i en bolle. Rør ut honningen i litt varmt vann og tilsett resten av vannet kaldt. Tilsett væsken til det tørre og rør deigen raskt og godt sammen. Deigen skal være løs, men ikke flyte helt utover.

Dekk bollen til med plast og la den heve i romtemperatur over natten, eller i 12-20 timer.

Når brødet er hevet over natten, legg et bakepapir på benken og strø over godt med mel. Hell deigen ut på bakepapiret. Strekk deigen ut og brett den inn mot midten et par ganger. Legg deigen med skjøten ned på bakepapiret. Dekk deigen med en stor bakebolle eller et klede, og la det etterheve i ca 2 timer.

Sett ovnen på 250 grader ca en halvtime før du skal steke brødet. Sett så gryten/formen du skal steke brødet i inn samtidig.

Når brødet er ferdig etterhevet, flytter du deigen forsiktig fra bakepapiret og opp i den varme gryten/formen. Ha gjerne litt mel i gryten først. Om deigen ligger ujevnt, kan du gjerne riste litt forsiktig på den.

Brødet stekes med lokk på, på nederste rille i ca. 30 minutter. Ta så av lokket og stek det videre i 10-15 minutter, til det får en gyllen og fin farge. Ta brødet ut av gryta. Sjekk det gjerne, ved å banke på undersiden – du skal høre en hul lyd så er brødet ferdig. Dersom det ikke et godt nok stekt, kan du gjerne legge det på en rist og steke videre i 10 minutter. Avkjøles på rist.

GODT BRØD 🙂 

Oppskrift er hentet fra http://www.brodogkorn.no