Helårskroppen

Helårskroppen

Vi tør å påstå at det er svært få som ikke tenker litt ekstra på kropp og hva man spiser i månedene/ukene før sommeren krever sosiale happenings i mindre klær. For mange føles det alltid litt rart den første dagen vinterbleke bein skal inn i shortsen du sverget passet fint i fjor, eller sommerens første stranddag i nytt badetøy. Sånn har det bare blitt, og både gutter og jenter kjenner nok på det samme i større eller mindre grad. Vi har dessverre ingen tro på at et slikt fokus noen gang kommer til å forsvinne helt, men for oss som jobber med kropp og selvbilde til daglig så har man jo et håp om at fokuset kanskje kan fordeles over hele året. Og ikke minst at helseperspektivet også kan få plass.

 

Ja da, helsårskroppen har blitt det nye, og søker du etter hashtaggen på instagram finner du 52 997 innlegg, og det er heldigvis betydelig mer enn om du søker etter hashtaggen sommerkroppen. Man kan kanskje diskutere hvor virkningsfullt ordet blir i en instagram-sammenheng, men det viktigste er at det har blitt satt på dagsorden. For oss som jobber med kropp, vekt, helse og selvbilde er det viktig at også ordet assosieres med helse og ikke bare det visuelle i hvordan en kropp skal se ut. Jo da, det er viktig at man føler seg vel i egen kropp, og at psykisk helse er minst like viktig, men før man kommer dithen at man kan akseptere sitt eget utseende tror jeg helårskroppen må bli den nye sommerkroppen. Så hvordan ser en sunn og frisk kropp ut? Der er det heldigvis ingen fasit. Men med en normal kroppsvekt, jevnlig mosjon og et fargerikt og variert kosthold ligger man meget godt an.

 

Hvorfor er det viktigere så se smashing ut på stranden i to måneder enn hvordan kroppen din virker?

En sunn vekt, BMI, kosthold, livsstil, helse og kropp er utgangspunktet for et langt og fullverdig liv. Hvorfor ligger det ikke naturlig for oss å ville passe på alt dette. Det burde jo vært en innebygd selvfølgelighet fra evolusjonens side. Noen er kjempeflinke til å ha dette fokuset, mens andre sliter litt med å se det lange løp. Det er helt innafor å ha som mål å komme inn i en gammel bukse (så lenge det er realistisk), men det bør også være viktig at den buksa representerer at du nå har fått tilbake en sunn vekt som du skal opprettholde for å kunne leve et langt og rikt liv. Dette er kun tanker vi har som er påvirket av den jobben vi har, og skal på ingen måte oppfattes som en vitenskapelig tekst, men vi vet jo at jojo-slanking og hyppig vektregulering ikke nødvendigvis gagner helsa vår. En av våre fremste forskere på feltet innen fedme, Jøran Hjelmesæth, advarte en gang i et faglig forum. Han mente mennesker som ikke led av fedme egentlig ikke burde prøve å gå ned i vekt, da man ofte ser at det er vanskelig å holde vekten. Faktisk ender ofte vekten på et tall som var høyere enn utgangsvekten. Et par runder med dette, og vipps så har du en vekt du verken er fornøyd med av utseendemessige grunner eller av helsemessige årsaker. Holder man en stabil vekt gjennom hele året, vil man kanskje unngå jevn vektøkning over flere år. Har du derimot noen killo for mye, så mener vi ikke at man ikke skal ta tak i det, men gjør det for de rette grunnene, og påse at du blir fulgt opp for å ha et bedre utgangspunkt for at den nye vekten blir langvarig.

 

Nå skal ikke vi påstå at vi aldri føler på eget utseende, eller at vi ikke tenker litt ekstra over matinntaket selv når sommeren melder sitt inntog. Men vi skulle ønske at det ikke var sånn. Hva skal til for å heller fokusere mest på helårskroppen og helsa året rundt? Hva tenker dere?

 

Har du et ønske om å rette fokuset ditt mot en sunn og langvarig livsstil, så ikke nøl med å ta kontakt!

Send oss en mail

 Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *