Høstens 5 beste råvarer

Høstens 5 beste råvarer

Sommeren er over for denne gang og den friske høstluften er her igjen. Bladene på trærne skifter farge og dagene blir stadig kortere.

Et skifte i matveien ser vi også der høstmat som fårikål, varmende supper og deilige gryter står sterkt. Jeg har plukket ut noen av de beste råvarene Norge har å by på nå på høsten og håper du også bruker de i kostholdet ditt i ukene fremover.

Tyttebær

På høsten er skogen full av de røde små bærene! Tyttebær har en syrlig og litt besk smak, og er kanskje ikke det bæret du småspiser mens du sitter på huk i skogen, men sammen med litt sukker til en middagsrett smaker det fantastisk! Tyttebær inneholder benzosyre som er et naturlig konserveringsmiddel som gjør at tyttebærsyltetøy holder seg i lang tid. Bærene er rike på antioksidanter som vitamin E og C, samt kostfiber. De kan fryses rå og tas opp ettersom hva som står på menyen.

 

Beter

Hvite, røde og gule beter er typiske høstmatvarer som har gode dyrkeforhold i landet vårt. De er allsidige matvarer som kan både bakes, kokes, moses, brukes rå, syltes og gratineres. Betene er rike på kostfiber og B-vitaminet folat, og de er gode kilder til kalium. Dessuten har rødbetene et høyt innhold av antioksidanter pga. sin sterke rødfarge. Hva med å prøve denne rødbete-smoothien?

 

Sopp

Kantarell, steinsopp, traktkantarell, piggsopp, fåresopp og trompetsopp er bare noen av de spiselige soppene som dukker opp i norske, fuktige skogsbunner nå på høsten. Kantarellen, som kalles «skogens gull», er kanskje den morsomste og mest ettertraktete soppen å plukke. Den har en krydderaktig smak og er fantastisk både i gryter, supper, sauser eller stuinger. Kantarellen er rik på protein og kostfiber, og inneholder bl.a. B-vitaminet niacin, kobber og selen.

 

Viltkjøtt

Høst er jaktsesong i Norge og dermed også naturlig sesong for viltkjøtt i norske butikker. Med viltkjøtt regnes elg, hjort og rein. Selv om myndighetene anbefaler oss å redusere inntak av kjøtt og kjøtttprodukter betyr ikke det at vi nødvendigvis trenger å kutte ut alt kjøtt. Rent kjøtt inneholder nemlig mange viktige næringsstoffer, bl.a. protein, vitamin B12 og jern. Helsedirektoratet og Nasjonalt råd for ernæring klassifiserer ikke viltkjøtt som rødt kjøtt fordi det er lite forskning på helseeffekter av viltkjøtt. Ikke overdriv inntaket for det, men bruk gjerne noe viltkjøtt i gryteretter i løpet av høsten.

Epler og plommer

Både plommer og epler dyrkes i Norge og er på sitt beste nå på høsten. De kan begge spises rå, brukes til sylting, i grøt, i bakverk, hermetiseres eller saftes. Plommen har et lavt kaloriinnhold og et høyt innhold av kostfiber som er bra for fordøyelsen. Epler har ikke et så høyt innhold av vitaminer og mineraler, men siden vi nordmenn har et nokså høyt inntak av epler har innholdet likevel en betydning for kostholdet vårt. Det meste av vitamin C i eplet finnes rett under skallet, så derfor bør epler spises med skallet på. Visste du at eplet har fått sin helt egne dag? Den Norske Epledagen feires hvert år siste tirsdag i september.

God grønnsakshøst, hilsen Kristin 🙂

 

Kilder:

http://www.bama.no/

https://www.frukt.no/

https://www.lhl.no/et-sunnere-liv/ernaring-mat-og-helse/viltkjott-og-ernaring/