Kremet søtpotet og gulrotsuppe

Kremet søtpotet og gulrotsuppe

I dag 15.november er det den nasjonale «clean out your refrigerator day»!

Hvert år kastes det omkring 350 000 tonn med spiselig mat i Norge. Det er såklart ikke bare hos forbrukeren, men også i dagligvare og matindsustrien. Men det meste kommer faktisk fra private husholdninger, hvor det er sagt at ca hver 8 handlepose blir kastet! I dag er det rydd ut av kjøleskapsdagen – vi fremmer denne dagen for å hindre matsvinn. Vi ønsker at du/dere der hjemme tar dere en ordentlig opprydding i kjøleskap, fryser og skaper for å få en oversikt over hva dere har 🙂   Vi ryddet i kjøleskapet og lagde en deilig kremet søtpotet og gulrotsuppe av det vi hadde, oppskrift finner du nedenfor!

I denne forbindelsen har vi  også kommet med et par tips, for å få mer kontroll over hva man har i kjøleskapet for å forhindre matsvinn.

Tips fra oss

  1. Lag et system i kjøleskapet som gir oversikt over de matvarene du har – gjerne del kjøleskapet inn i seksjoner
  2. Sjekk kjøleskap, fryser og skaper jevnlig for å ha kontroll på hva du har
  3. Skriv handleliste etter du har sjekket kjøleskap, fryser og skap 🙂
  4. Sett mat som nærmes seg utløpsdato eller som begynner å bli «dårlig» fremst i kjøleskapet så det synes
  5. Vær kreativ med den maten du har, finn en måte å bruke rester på – ikke bare gå å kjøp nytt
  6. Ikke bare gå etter utløpsdato på mat – det er ofte en best før dato og mye kan brukes etter datoen er utgått (se såklart ann hvilke vare du har med å gjøre)

Kremes søtpotet og gulrotsuppe

Dette trenger du

  • 1 mellomstor søtpotet
  • 3-4 gulrøtter
  • 1/2 – 1 chili (kommer ann på hvor sterk du vil ha den)
  • 5 dl vann
  • 2 dl melk (kan også bare bruke vann)
  • 1 hvitløksfedd
  • Ingefær etter eget ønske
  • 1 grønnsaksbuljongterning
  • Saften av 1/2 lime

Slik gjør du

Start med å finhakk chili, hvitløk og ingefær.  Så skreller du søtpoteten og gulrøttene om ønskelig (vi skrellet ikke gulrøttene) og kutt de opp i fine små terninger.  Putt chili, hvitløk og ingefær i en kjele og brun med litt olje i et par minutter. Tilsett så 5 dl vann og en buljongsterning og la buljongterningen løses helt opp. Tilsett så søtpotet og gulrot og melken, og la alt koke til det bli mørt og mykt. Når det er ferdig kokt kjører du alt i en blender eller med en stavmikser! Sett det tilbake på platen på lav varme og tilsett limesaft og smak til med salt og pepper 🙂 Pynt gjerne med litt basilikum på toppen!

Vi liker suppen ganske tykk, dersom du ønsker en tynnere suppe så tilsett gjerne litt mer væske 🙂