Laktoseintolerant?

Laktoseintolerant?

Selv om laktoseintoleranse er relativt uvanlig i Norge, er det veldig vanlig i store deler av verden. Laktose (melkesukker) er et disakkarid som finnes naturlig i melk. For å bryte ned laktose i tarmen, trenger vi et enzym som heter laktase. Normalt fordøyes laktose i tynntarmen ved at det spaltes i to (ved hjelp av laktase), til glukose og galaktose. Noen mennesker har redusert laktaseaktivitet, og laktosen vil fraktes ufordøyd videre til tykktarmen hvor den kan gi ubehag som mageknip, oppblåsthet og diaré. Det er viktig å understreke at det ikke er farlig for laktoseitolerante å få i seg laktose, men ubehaget i seg selv kan gi vegring rundt kostholdet. Syns du det er vanskelig å finne ut av hva du skal se etter i varedeklarasjonen for å unngå laktose, og kanskje velger bort en del matvarer i frykt for å bli dårlig i magen? Du trenger ikke velge bort melk og meieriprodukter selv om du er laktoseintolerant. Det finnes mange produkter på markedet som er både laktosereduserte og laktosefrie. I tillegg har vi alle forskjellig tålegrense på laktose.

 

 Er du laktoseintolerant og trenger hjelp til å sette sammen et fullverdig kosthold?  Kontakt oss på mail HER eller bestill time ved å TRYKKE HER



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *