Lunsj

Smørbrød med fiskekarbonader

Det er mange gode grunner til å spise fisk, blant annet:

  • God kilde til både vitamin D – viktig for beinhelse og  immunforsvaret
  • God kilde til jod – viktig for stoffskiftet
  • God kilde til omega 3 – viktig for hjerte -og hjernehelse
  • Om man spiser mer fisk, reduserer man kjøttforbruket

I følge rapporten «Utviklingen i norsk kosthold 2017» fra Helsedirektoratet er fiskeinntaket i Norge vesentlig lavere enn kjøttforbruket, og man kan se at fiskeforbruket har blitt redusert fra 2015 til 2016, med ca 4.prosent

Helsedirektoratet anbefaler fisk til middag to-tre ganger i uken, og i tilegg gjerne som pålegg. Mengder i gram som er anbefalt er 300-500 gram i uken, hvor minst 200 gram bør være fet fisk (laks, ørret, makrell)

Fisk kan spises til andre måltider enn til middag. Spiser du i tillegg fisk til andre måltider er det større sjanse for at fiskeinntaket ditt blir høyere. Spis fisk til lunsj da vel! Alt trenger heller ikke alltid å være laget fra bunn av, det finnes nemlig flere gode ferdigprodukter som kan brukes 🙂

Dette har vi på vårt smørbrød:

  • Grovt rugbrød – vi brukte Dansk rugbrød fra Kolonihagen
  • Fiskekarbonader – vi brukte «Grov fiskekarbonade» fra Dagens Fangst 80% fisk
  • Rødkål
  • Ruccola
  • Agurk
  • Lett majones
  • Litt pepper

God fisketirsdag!!


Proteinrundstykker med havre og cottage cheese

Om du leter etter en enkel oppskrift på rundstykker, bør du absolutt teste ut denne 🙂 For det første trenger man få ingredienser og for det andre går det veldig raskt, og for det tredje er de rimelig gode også!

Denne oppskriften gir ca 8 små rundstykker 🙂

Dette trenger du:

  • 250 g cottage cheese
  • 250 g havregryn eller havremel
  • 2 egg
  • 1 ss solsikkekjerner (kan også bruke andre frø eller nøtter)
  • 1 ts bakepulver
  • En liten klype salt

Slik gjør du:

Om ønskelig, start med å male opp havregryn til havremel med en stavmikser.  Miks sammen egg og cottage cheese, bruk gjerne en stavmikser så det blir en fin og jevn røre. Tilsett havregryn/mel, solsikkekjerner, bakepulver og salt og rør alt sammen til du får en fin røre. Del de inn i passe store størrelser, slik at du får ca 8 rundstykker.  De legges på et stekebrett  og stekes på 200 varmluft i ca 12 minutter, til de får en gyllen farge!


Super enkle og gode eggmuffins

 

Dette trenger du:
– 6 egg
– ca 100 g kalkunskinke (velg mengde etter eget ønske)
– 2 vårløk
– Spinat, ca en håndfull
– 1/2 til 1 paprika
– Ost i terninger eller raspet (mengde etter eget ønske)
– Krydder av eget ønske – vi har brukt urtekrydder, pepper og chili

Fremgangsmåte:  Kutt opp skinke, grønnsaker og evnt ost. Visp eggene sammen i en bolle og tilsett alle grønnsakene og osten. Tilsett krydderet til sist og rør godt sammen.  Fyll opp muffinsformene og la de steke i 20-25 minutter på 175 grader:)  Det vil gi ca 8 muffins – avhenging av hvor mye du fyller muffinsformene.  Her er det bare å være kreativ i hvilket grønnsaker du blander inn.  Bruk de grønnsakene du liker og eksperimenter litt frem på smakene!

Disse muffinsene er veldig enkle og ikke minst gode! De passer supert i matpakken, som et mellommåltid eller til frokost/kvelds.


 

Fiskepinnewrap med salat og hjemmelaget tzatsiki!

Dette er noe som enkelt kan brukes som både lunsj eller middag.  Det går raskt, smaker godt og metter bra.

Fiskepinner kan være et godt alternativ for å få i seg  det anbefalte inntaket av fisk. Velger man de rette produktene, trenger det heller ikke å være så ille med tanke på salt og mettet fett. Ønsker du alikevel å lage fiskepinner selv, så slenger vi med en liten oppskrift nedenfor 🙂

Dette trenger du:
-Fullkornswrap
– Cherrytomater
– Gulrot skåret i staver
– Ruccula
– Fiskepinner fra Findus (61% fisk) – stekes uten matfett enten i panne eller i ovn
– Hjemmelaget tzatsiki med cottage cheese  (oppskrift nedenfor)

Hjemmelaget tzatsiki
– 1 agurk
– 1 /2 boks cottage cheese
– 1/2 mager kesam
– 1 ts oliven olje
– 1 fedd hvitløk
– En liten klype salt og litt pepper
– Saften av en 1/2 sitron

Hjemmelagede fiskepinner
– Torskefilet (kan også bruke laks)
– Hvetemel
– Egg
– Griljermel
– Litt salt og pepper
– Chilipulver
– 1 ss rapsolje

Fremgangsmåte: Skjær torsken i strimler. Bland hvetemel, salt, pepper, chilipulver og/eller annet krydderønske i en stor skål. Pisk sammen egg i en annen skål og i en siste skål ha griljermel.  Først vender du torskestrimlene i hvetemel, så i egg og til slutt griljermel. Stekes i 1 ss smør – ca 4 minutter på hver side til de blir gylne. Når de er ferdig stekte legg fiskepinnene over på et tørkepapir.

Enjoy!


Hverdagsvafler med oppskrift fra Silje Thorstensen

Dersom du er lei den tradisjonelle brødskiven eller knekkebrødet, hvorfor ikke teste ut disse deilige hverdagsvaflene?
De passer perfekt med både søtt og salt pålegg og er litt sunnere enn vanlige vafler 🙂  Oppskriften har vi vært så heldige å  få av @siljethorstensen <3

Dette trenger du:
– 1 dl hvetemel
– 1 dl havremel
– 1 dl havregryn
– 2 ts bakepulver
– 1/2 ts salt
– 2 ts kardemomme
– 2 ts vaniljesukker
– 6 dl kefir
– 4 egg
– 4-5 ss flytende margaring eller olje
– 1-2 raspede gulerøtter eller 2 skikkelig modne bananer

La det svelle i ca 15 minutter før steking 🙂

God helg alle sammen 🙂


Hjemmelaget havrebrød med røkt laks, snøfrisk, tomat og crispy salat!

Dette trenger du:
60 gram havregryn
2 ss mager kesam
1 ts bakepulver
1 ss linfrø
1 ss solsikkekjerner
En liten klype salt og litt kanel for ekstra smak

Bland alt godt sammen i en bolle og fordel utover i en sirkel på et stekebrett (ganske tynt).  Stekes midt i ovnen på 175 grader i ca 15 minutter.

Dette havrebrødet er super enkelt å lage, samtidig som det smaker godt.  Prøv det til lunsj, frokost eller kvelds du også 🙂