Lussekatter med havre og gulrot

Lussekatter med havre og gulrot

I morgen 13 desember er det Luciadagen og det skal spises lussekatter til det tyter ut av øra på barn og voksne landet over. Vi som alle andre, elsker gjærbakst og skal selvsagt ikke være foruten denne «bolle-tradisjonen», men vi har prøvd å gjøre lussekatten litt grovere, litt «grønnere» (les; oransje) og litt mindre søt. Dette hørtes kanskje ikke så spennende ut, men vi ble selv overrasket over hvor saftige, søte  og gode de ble 🙂

Det vi har gjort er å ta utgangspunkt i en vanlig oppskrift på lussekatter, for så å bytte ut halve mengden hvetemel med fullkornshavre, slengt inn litt gulrøtter og redusert sukkermengden. I tillegg brukte vi laktosefri/redusert melk istedenfor vanlig melk. Grunnen til dette er nemlig at laktoseredusert melk er naturlig søtere enn vanlig melk, og egner seg derfor utmerket til bakst og som også gjør det lettere å redusere sukkermengden!

Dette trenger du (ca 20 stk)

  • 13 dl mel – vi brukte 50/50 med havremel og hvetemel
  • 1 pk fersk gjær (gjerne  søtgjær)
  • 5 dl melk- vi brukte laktosefri/laktoseredusert da denne er litt søtere
  • 150 g smør
  • 1 g Safran (evnt 1/2 – 1 ts gurkemeie)
  • 75-100 g sukker – vi halverte sukkeret ut ifra den orginale oppskriften
  • 2 store gulrøtter
  • 1/2 ts salt
  • 2 ts kardemomme
  • Rosiner – etter eget ønske
  • 1 egg og rosiner (til pensling og pynt)

 

Slik gjør du

  • Start med å raspe gulrøttene
  • Smelt smør i en kjele og tilsett melk og ha i safran/gurkemeie til sist og sett til side.
  • Smuldre gjær i en bolle og tilsett litt og litt av den lunkne melkeblandingen.
  • Rør inn resten av tørrvarene (mel, kardemomme, rosiner, salt og sukker). Kan gjerne bruke kjøkkenmaskin, eller bruk en god gammedags sleiv!
  • La deigen heve i ca 30 minutter på et lunt sted under et klede.
  • Når deigen er ca dobbel størrelse er den klar. Strø mel på bordet og elt deigen godt. Lag «pølser» og del inn i ca 20 biter. Form lussekattene etter egen fantasi
  • Legg lussekattene på et stekebrett med bakepapir og la de heve en ny omgang på minimun 15 minutter, helst under et klede på et lunt sted. Sett stekovnen på 250 grader i mellomtiden.
  • Før de stekes kan du pensle lussekattene med egg (pisket) og pynt med rosiner. Stekes midt i ovnen i 5-8 minutter til de er gylne. Avkjøles på rist 🙂


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *