Matpakke for liten…

Matpakke for liten…

Det er ikke så mye som skal til for å pimpe opp matpakken til barna. Pimper du den riktig sikrer du at barnet får en sunnere og mer næringsrik matpakke, samtidig som det er mer sannsynlig at barnet faktisk spiser.

Barn spiser mer når mat er delt inn i seksjoner/kategorier, og når det er delt opp. Matpakken trenger ikke være et kunstverk som man bruker en halvtime på å dandere, men med litt fargerik mat å velge i blir det fort mer innbydende. Syns du ikke selv også?

Dette bør du inkludere i barnas matpakke:

-Brødmat er fortsatt en viktig del i barns kosthold. Det sikrer inntak av fiber, jern, proteiner og b-vitaminer i tillegg til at det metter godt. Velg brød/rundstykker som dekker minst 3/4 på grovhet i brødskalaen.

-Inkluder meieriprodukter. Dette sikrer inntak av kalsium, proteiner, jod (og d-vitamin; avhengig av meieriprodukt). Hvitost er et fint pålegg, pluss at mange foreldre legger ved yoghurt i matpakken. Dette er bra, men vær obs på hvilke yoghurt du velger til barnet ditt. Vi valgte den nyeste Sprett yoghurten fra Tine, som er uten tilsatt sukker eller kunstig søtning. Vi smakte på den, og den smakte veldig bra 🙂 Tips: Legg med litt korn som kan blandes inn i yoghurten!

-Pass på at det alltid er frukt og grønt med i matboksen. Ikke bare ser det pent og innbydende ut, men det sikrer barnets inntak av 5 om dagen.  Per dags dato får de fleste i seg for lite frukt og grønt, spesielt grønt. 3 av 5 bør være grønnsaker, mens 2 av 5 bør være frukt. Om du kutter opp grønnsakene er det større sansynlighet for at barnet spiser det, og et annet tips er å legge påleggsgrønnsaker som agurk, paprika, salatblad og tomat for seg. På brødskiva blir det både bløtt og slapt.

-Hva velger du som pålegg til barnet ditt? Her er det egentlig ikke de største restriksjonene, så lenge man holder seg unna de aller søteste påleggstypene som syltetøy og sjokoladepålegg, pluss at man varierer godt. Andre kalroriholdige påleggstyper som også inneholder et naturlig høyt innhold av sukker som brunost og prim, kan uproblematisk gis til aktive barn en gang i blant. Det samme gjelder peanøttsmør (uten tilsatt sukker og palmeolje). Nedenfor lister vi opp noen supre pålegg som er viktig for barns utvikling:

Leverpostei er en fint pålegg som inneholder gode mengder jern, vitamin-a, B12 og folat.

Makrell-i-tomat er supert for å få i barnet fisk.Fisk inneholder omega-3 og vitamin-d som er vanskelig å få i seg fra andre kilder, pluss at det er en god kilde til protein, jod og sink.

Gulost er viktig for å dekke inntaket av kalsium. Gulost er spesielt viktig for barn som ikke drikker melk.

Kjøttpålegg er en super kilde til protein, og de fleste barn liker dette. Velg gjerne kylling/kalkunpålegg så man unngår for store mengder rødt kjøtt.

Kaviar er et godt påleggsalternativ, men kan ikke sammenlignes med andre fiskepålegg. Prøv å gå for de med lavest sukkerinnhold og kanskje tilsatt omega-3.

Egg er ofte et pålegg som man glemmer. Det er en matvare som inneholder mange viktige næringstoffer, og er meget mettende.

Det går også an å lure inn frukt og grønnsaker på brødskiva; smør utover avokado, skjær opp skiver av banan og jordbær, rasp gulrøtter og ha oppå smørost, eple og gulost osv. Vær kreativ!

Uansett hva du gir barnet, så er det viktigste at du varierer godt og alltid har med frukt/grønt. Det kan som sagt være mer spennede med en matboks som har flere rom. Matboksen på bilde heter LAPTOP LUNCHES bento-ware for everywhere.

Og en siste ting, når det gjelder tørstedrikk er vann også førstealternativ for barn. Send med de vannflaske hver dag 🙂