Mørk sjokolade
Mørk sjokolade (minimum 70% kakao) i moderate mengder anses å en positiv matvare i kostholdet da det inneholder antioksidanter, helsefremmende plantestoffer og mineraler. Når vi snakker om de gode helseeffektene til mørk sjokolade, er det egentlig kakaoen vi snakker om. Kakaobønnene har nemlig et høyt innhold av antioksidanter. I mørk sjokolade er det høyere andel av kakao enn i f.eks vanlig melkesjokolade. Jo høyere prosent kakao, desto bedre.
Kakao inneholder som nevnt antioksidanter, såkalte flavonoler som går under kategorien flavonoider som igjen er en form for polyfenoler. Mange studier tyder på at antioksidanter beskytter celler, proteiner og arvestoffer i kroppen vår. I tillegg er det også vist å ha en god effekt mot betennelse og forebyggende effekt mot hjerte- og karsykdommer.
Det er flere positive helsepåstander som er nevnt om mørk sjokolade:
- Frigjøring av endorfiner og serotonin i hjernen – kan gi følelse av velbehag og hjelpe mot stress
- Mørk sjokolade har vist å forbedre endotelfunksjon. Endotel er det tynne laget av celler som kler innsiden av blodårene. Mørk sjokolade vises å bevare arterienes fleksibilitet/elastisitet.
- Forbedret lipidprofil, og ellers ha forebyggende effekt mot hjerte- og karsykdom. Bidrar til å minske arteriell stivhet og forhindre at hvite blodceller fester seg til blodåreveggen, som igjen er med på å forhindre åreforkalkning
- Kan ha positive effekter på blodtrykk ved at det forhindrer åreforkalkning. Motvirker trange blodårer og blodpropp (åreforkalkning) som igjen fører til at blodet i blodårene sirkulerer bedre.
- Kan redusere risikoen for slag
Utover dette finnes det mange flere påstander om mørk sjokolade, vi har valgt å dra frem det vi mener er det viktigste
Hvor mye må/bør man spise?
Selv om mørk sjokolade har et høyt innhold av flavonoider (antioksidanter), så har den også mye mettet fett, sukker og kalorier. Dersom man inntar mye kan det igjen virke mot sin hensikt, og ha negative effekter. En rute om dagen kan være fint, men man bør kanskje heller legge fokuset mot mat som frukt, grønnsaker, fisk og annen sunt kost.
En studie fra Holland 2014 viser at det ikke er bedre å spise mer eller mye sjokolade, så det vil være å anbefale å spise små/moderate mengder
Så, vi kan konkludere med at mørk sjokolade er et godt valg når man skal kose seg litt, men det bør inntas i moderate mengder 🙂
God helg!
Kilder
Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database of Systematic Reviews Ried K mfl. 2012 Doi: 10.1002/14651858.CD008893.pub2
The mysterious light of dark chocolate. Sentürk T, Günay S 2015
Coffee, tea and cocoa and risk of stroke. Larsson SC 2014