Når det blir vanskelig å kose seg

Når det blir vanskelig å kose seg

Vi lever i en hverdag hvor mange tenker at alt må være “perfekt”. På Instagram og i andre sosiale medier florerer det av profiler som viser frem et liv som tilsynelatende er “perfekt”. For “generasjon perfeksjon” går treningen så det suser, det sosiale er på topp, den riktige maten blir spist og ikke minst ser alt sabla fancy ut takket være et magisk filter. Så da er det kanskje ikke så rart at mange kjenner på følelsen at man ikke strekker helt til.

Vi hører ofte om de som synes det er vanskelig å stoppe eller kutte ned på søtsaker og godterispising, og veldig mange er kanskje litt for “flinke” til å kose seg. Andre synes det å kose seg kan være vanskelig og synes det er utfordrende å finne frem til en balansert hverdag som inkluderer litt av alt. Jobben som ernæringsrådgiver inkluderer blant annet opplysningsarbeid for å peke på viktigheten av et godt kosthold og hvilke helsemessige fordeler det kan gi. Det at vi nå ser et høyere fokus på kosthold og ernæring er kjempebra, men dessverre kan et økt fokus på hva som er sunt og bra føre til at noen syns det kan bli vanskelig å kose seg uten å få dårlig samvittighet. Og hos noen kan det bli så vanskelig at man unngår “kosemat” fullstendig.

 

Et godt og næringsrikt kosthold er viktig, men det skal ikke gå på bekostning av det å faktisk leve. Som nevnt ovenfor er det vel og bra at flere stadig ønsker å ha et optimalt kosthold som fyller kroppen med gode næringsstoffer, og det er viktig å ha et fokus om å ville gi kroppen sin det den trenger avhengig av hvilke forutsetninger man måtte ha. Men det sunne kan også bli for sunt. For noen kan fokuset om å spise sunt bli så stort at det tar vekk gleden av det å kunne nyte en sjokolade, kjøpe seg en brus eller spise et måltid som kanskje ikke anses som det sunneste.

 

Dårlig samvittighet og “søndagsskam”. Dårlig samvittighet og skam trenger selvsagt ikke kun være forbundet med helg, men det er ofte i helger man koser seg litt ekstra. Noen kan etter endt helg sitte igjen med tanker og følelser som straffer en for alle valgene man tok rundt måltider og godterier. Dette er meget trist fordi man heller burde ligge henslengt i sofaen søndag kveld og tenke over hvor fint man hadde det i den bursdagen, eller hvor hyggelig det var at mormor hadde bakt boller. Andre gikk kanskje i gjennom helgen med med en indre uro fordi man satt og nektet seg selv noe man egentlig hadde veldig lyst på, eller det som verre er; kanskje man ble hjemme og unngikk den sosiale settingen fordi man ikke orket å sette seg selv i en slik situasjon.

I noen tilfeller er det kanskje akkurat dette å kose seg som man trenger, det å få et påfyll av ting som ikke er så gjennomtenkt og heller ikke som går helt etter “planen”. Å slippe opp på en slik kontroll kan både være viktig og riktig. Føler du at dette er vanskelig, bør du trene deg opp til å tillate deg selv litt av alt, uten å få dårlig samvittighet. Det er lov å ta seg en bolle, det er lov å spise burger og det er lov å spise dessert. Det er ikke maten som er usunn, det er mengdene. Ingen mat bør være «nei-mat», det bør kanskje heller være «innimellom-mat».

Balanse er uten tvil et nøkkelord når det kommer til kosthold og helse og dette omfavner både balanse mellom næringsstoffer til balanse mellom hverdag og kos. Det er forståelig at det ikke er så lett å finne balansen mellom et næringsrikt kosthold og det å tillate seg selv noe fra den såkalte mindre sunne kategorien. Men en god regel å leve etter er å tillate seg litt av alt.


Om du ønsker veiledning eller hjelp til å finne DIN balanse og hvordan DU kan tilrettelegge for DEG på en best mulig måte, kontakt oss gjerne

Send oss en e-post eller book time online

 

Caroline Bråthen Dale

MSc Human Nutrition

Ernæringsrådgiver, Myrens ErnæringLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *