…og matpakke for stor!

…og matpakke for stor!

Ok, så lager du kanskje matpakker til barna dine som en helt, men hva med din egen matpakke? Matpakken din trenger ikke se så anderledes ut enn det matpakken til de minste gjør, for vi liker jo også fargerike og innbydende matbokser som vi drømmer om mellom frokost og lunsj. I en matboks kan man også ta hjelp i tallerkenmodellen; tenk at en del bør bestå av karbohydrater som brød og andre kornprodukter, eller middagsrester som pasta, ris eller potet. En del bør være en god proteinkilde som for eksempel kjøttpålegg, fiskepålegg, kjøtt, fisk eller bønner/linser fra gårsdagens middag. Og en del bør være en god porsjon frukt og grønt. Ta det du har, og miks og match til matboksen ser ut som en regnbue. I en matboks finnes ingen regler, så lenge det er godt, næringsrikt og holder deg mett igjennom dagen 🙂

Dette bør du inkludere i din egen matpakke:

-Er du lei av brød i matpakka alle dager, kan man enkelt variere med knekkebrød (kanksje til og med hjemmelagede), rundstykker eller spelt/havrelomper som vi har idag. Karbohydrater er viktig for å gi deg energi som varer igjennom jobb/studiehverdagen, og velg helst de groveste variantene. Tips: ha gjerne med litt korn/granola til yoghurten.

-Inkluder gjerne meieriprodukter. En yoghurt er et fint mellommåltid, som kan øke inntaket av proteiner og kalsium. Gulost er også et ypperlig pålegg, som gir oss mer kalsium og nyttige proteiner. Derfor er gulost spesielt viktig for de som ikke drikker melk. Om du er laktoseintolerant er skyr laktoseredusert et godt valg, i tillegg har gulost et naturlig lavt innhold av laktose.

-Ha alltid frukt og grønnsaker i matboksen. Hurra for 5 om dagen (500 gram om dagen)! Kutt gjerne grønnsaker opp på forhånd, da er de lettere å knaske på. Ha gjerne mer grønnsaker enn frukt. Ta den grønnsaken og frukten du har 🙂 Og ha en regel at du alltid skal ha grønnsaker til hvert måltid.  Ikke glem bæra, de er proppfulle av vitaminer, mineraler og antioksidanter.

-Ikke kast det lille du har igjen fra middagen dagen før. Selv om det rett etter middagen virker lite og ufullstendig, og kanskje litt kjipt, er det en skikkelig belønning i matboksen dagen etterpå. Det bidrar også godt til miljøet, da man unngår matsvinn! Idag hadde vi litt ekstra rester fra moussaka og salat, det smakte nydelig idag 😉

-Nøtter er perfekt å ha med seg på jobb/skole. Ikke bare bidrar det med sunne fettsyrer, proteiner og fiber, men det gir også en god metthetsfølels. Passer perfekt som mellommåltid sammen med frukt/grønt. Men vær litt obs på mengder nøtter, da de er ekstremt kaloritette. Velg usaltede nøtter, og få ned saltinntaket!

Lager du matboks til en venn eller kjæreste, kan du jo slenge nedi en hyggelig lapp også <3

God lunsj!

Sjekk ut matboks for liten HER!