Potet vs søtpotet

Potet vs søtpotet
Har du noen gang lurt på hvorfor søtpotet sies å være “sunnere” enn den vanlige poteten? ? Vi mener både søtpotet og potet bør ha en plass på tronen ?

Det er enkelte forskjeller mellom en vanlig potet og søtpotet, men forskjellene er ikke så store som man skulle tro! Les videre og bli en potetmester?


-Den vanlige poteten har høyere glykemisk indeks sammenlignet med søtpoteten rent isoleret sett. Glykemisk indeks (GI) sier noe om hvor fort man fordøyer karbohydrater og høy GI vil gi raskere blodsukkerstigning, men det er sjedent man kun spiser potet alene. Når man ser på et sammensatt måltid snakker man oftest om glykemisk belastning, som forteller oss hvilken effekt karbohydratene i måltidet faktisk har på blodsukkeret. Det er noe av grunnen til at man ikke kun kan vurdere matvaren basert på matvarens GI.

-Søtpoteten har et høyere innhold av sukkerarter enn den vanlige poteten, men søtpoteten har til gjengjeld et høyere fiberinnhold enn den vanlige poteten.

-Når det kommer til vitaminer og mineraler scorer de også her ganske likt, men søtpoteten har et veldig høyt innhold av vitamin A og betakaroten. Når det er sagt er vitamin A og betakaroten noe vi nordmenn sjeldent får for lite av uansett. Den vanlige poteten inneholder mye mer vitamin C enn søtpoteten.

-I et miljøperspektiv kan man nevne at den vanlige poteten kan dyrkes i Norge, mens søtpoteten foreløpig må importeres fra utlandet.

For å konkludere er det vanskelig å kåre en ernæringsmessig vinner mellom den vanlige poteten og søtpoteten, siden de scorer rimelig likt. Begge har et ganske likt innhold når det kommer til kalorier, proteiner, karbohydrater og fett! Og begge to i balansert kosthold vil kunne gi oss variert mengde av næringsstoffer og holde oss gode og mette? Spis den du liker best, men ikke forsøm den ene over den andre?