Quinoa – det hellige frøet

Quinoa – det hellige frøet

Quinoa inneholder sunt fett, lite karbohydrater og mer protein og kostfiber enn ris og pasta. I tillegg er det rikt på antioksidanter. Med andre ord – et lite frø med store fordeler!

Superfamilie

Quinoa har vært dyrket i Peru, Chile og Bolivia i tusenvis av år, og frøet ble tidlig et fast innslag i inkaindianernes og deres etterkommeres kosthold. Frøet ble sett på som en gave fra gud og regnet som hellig. Quinoa er i familie med blant annet rødbete og spinat, men brukes ofte som erstatning for ris, bulgur eller couscous. De siste årene har helsebevisste nordmenn benyttet seg av superfrøet, og quinoa fikk sitt gjennombrudd i Norge i 2012. FN erklærte 2013 som det internasjonale quinoa-året etter å ha fått øynene opp for den sunne og bærekraftige næringskilden.

Positivt for helse

Quinoa inneholder ulike antiinflammatoriske stoffer som har vist å forebygge og behandle ulike livsstilssykdommer. Blant annet inneholder frøet små mengder omega-3 fettsyrer som er bra for hjertet vårt. Det høye innholdet av kostfiber bidrar til et stabilt blodsukker, i tillegg er kostfiber bra for tarmfunksjonene våre. Quinoa er glutenfritt og er et ypperlig alternativ for personer med cøliaki eller glutenintoleranse. Frøet har et høyt innhold av essensielle aminosyrer og regnes som en komplett proteinkilde, og er dermed et godt alternativ for vegetarianere – et frø med høy ernæringsmessig verdi.

Bruksområder

Quinoa passer godt i salater, i grøt og som erstatning for ris eller pasta. Frøet kan også brukes i baking, og da bør frøene kokes på forhånd. Man får også kjøpt quinoamel på helsekostbutikker. Husk at da quinoa er glutenfritt har det ikke de samme bakeegenskapene som vanlig mel.

 

Quinoa er både glutenfritt, proteinrikt og full av næringsstoffer

Anbefaler jeg det?

Har du cøliaki, er vegetarianer eller har diabetes er quinoa noe du absolutt bør prøve. Frøet med det rare navnet er som nevnt både glutenfritt, en god proteinkilde og har et lavt innhold av karbohydrater. Er du opptatt av et sunt og variert kosthold, og bare har lyst til å prøve noe nytt, er quinoa et supert alternativ til for eksempel ris og pasta. Frøene er ganske dyre og ikke noe et hvert hjem må ha, men er du nysgjerrig, så prøv det gjerne!

 

Oppskrift på quinoa- og rødkålsalat:

 •    1 dl quinoa
 •    2 dl vann
 •    100 g rødkål
 •    3 never spinat
 •    1 gulrot
 •    2 ss soltørkede tomater
 •    2 ts salatkrydder

 

 1. Skyll quinoafrøen i en sil under rennende vann.
 2. Ha vann og quinoa i en kjele og kok opp. Skru ned og la det koke i 15 min, til alt vannet er absorbert.
 3. Kutt opp rødkål og spinat, riv gulroten og ha alt i en bolle sammen med soltørkede tomater og salatkrydder.
 4. Avkjøl quinoaen litt før den røres inn sammen med resten av blandingen.
 5. Server salaten til fisk, kylling eller som en del av et koldtbord.

Kilder:

www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-quinoa
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20814881
www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=142
www.bramat.no/kosthold/matvarer/2023-derfor-bor-du-spise-quinoa

Kristin Søfteland Sandvei

MSc Klinisk Ernæring