Spis kjøttfritt uten å være vegetarianer

Spis kjøttfritt uten å være vegetarianer

Å kutte inntaket av kjøtt og kjøttprodukter i kostholdet er positivt både for helsen vår, miljøet og dyrevelferden. Fordelene av å innføre minst en kjøttfri dag i uken er mange.

Helsefordeler av å kutte kjøttinntaket

I 2013 spiste nordmenn i gjennomsnitt 76 kg kjøtt i året, hvorav 50 kg var rødt kjøtt som svin, storfe, sau og geit. Dette tilsvarer et ukentlig inntak på over 900 gram per person, noe som er langt høyere enn Helsedirektoratets anbefalinger på 500 gram. Menn har et høyere inntak av rødt kjøtt, ca. 1 kg i uken, sammenliknet med kvinner, som har ca. 600 gram. Et høyt inntak av rødt og bearbeidet kjøtt er assosiert med blant annet økt risiko for tykktarmskreft og hjerte- og karsykdom.

Les også: Dette gjør kjøtt med kroppen din

Supper er enkle middager å gjøre kjøttfrie!

Dersom kjøttmiddagene erstattes av belgfrukter som bønner, linser og erter, grønnsaker, nøtter og frø vil du få i deg mer kostfiber, vitaminer og antioksidanter, samt være både miljø- og klimavennlig! Faktisk vil utslippet av CO2-gasser reduseres med 170 kg per år hvis én person erstatter en kjøttmiddag i uken med en vegetarrett. Dersom alle nordmenn spiser en kjøttmiddag mindre i uken tilsvarer det et redusert utslipp fra 360.000 biler!

Økt fokus i Norge

Oslo Kommune har gjort det. Universiteter og høgskoler har gjort det. Forsvaret har gjort det. Og fra høsten skal enkelte grunnskoler i Norge også gjøre det. Innføre én kjøttfri dag i uken hvor kantinene tilbyr vegetarmat. Fenomenet kommer opprinnelig fra USA og kalles «meat free monday». Opphavet til «kjøttfri mandag» slik vi kjenner det i dag går så langt tilbake som første verdenskrig, men det var ikke før i 2003 at det igjen ble satt fokus på. I 2009 gikk Paul McCartney og døtrene i spissen for en Meat-Free-Monday- kampanje der målet blant annet var å øke bevisstheten rundt de skadelige miljøpåvirkningene ved å spise kjøtt samt helsefordelene ved å innføre minst én kjøttfri dag i uken.

Reduser, ikke ignorer

Det handler ikke om å bli vegetarianer og aldri spise kjøtt, men heller å redusere kjøttforbruket for både helse- og miljømessige årsaker. Rent kjøtt er en god kilde til blant annet protein, jern og vitamin B, og er en viktig del av et sammensatt og sunt kosthold. Jeg er absolutt for å redusere inntak av rødt kjøtt og spiser gjerne vegetarmiddager flere dager i uken. Det er både billigere, sunnere og bedre for miljøet. Velg en fast dag i uken der middagen ikke inneholder kjøtt – tør du å ta utfordringen?

 

Kristin Søfteland Sandvei
Klinisk Ernæringsfysiolog
www.ernæringsfokus.no

 

 Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *