Ukens mattips

Uke 47!

Vegetarlasagne med spinat og feta

Vegetarlasagne på #meatfreemonday! Dette er en smakfull lasagne som absolutt burde prøves.

Dette trenger du

Grønnsakssaus

  • 1 boks hakkede tomater (400 gram)
  • 3-4 gulrøtter
  • 1 paprika
  • 2 gule løk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 1 chili
  • 1 dl Fløte (vi brukte lettfløte – kan også bruke kokosmelk)
  • ca 1 neve basilikum
  • Nøytral olje (vi brukte rapsolje)
  • Salt, pepper og evnt 1/2 ts  sukker (litt sukker for å fremme tomatsmaken)

Fyll mellom lagene

  • Ca 12 fullkornslasagneplater
  • 200 g fetaost
  • 200-300 g fersk spinat
  • 100-150 g revet ost (vi brukte mozarella)

Slik gjør du

– Start med å kutte opp alle grønnsakene, finhakk hvitløk, chili og løk

– Finn frem en gryte og tilsett litt olje sammen med hvitløk, chili og løk og la det surre til det blir blankt. Så kan du tilsette resten av grønnsaken og la dette surre et par minutter. Deretter kan du tilsette fløte og hakkede tomater, tilsett så salt, pepper og sukker og smakt det til. La det koke i ca 15 minutter (da kan du starte med spinaten).  Til sist kan du tilsette finhakket basilikum.

– Imens sausen koker kan du rense og skylle spinaten. Finn frem en stekepanne og tilsett litt olje og stek spinaten til den begynner å falle sammen.

– Så er det bare å finne frem en ildfast form (30 x 20 cm brukte vi). Så er det bare å legge lagvis. Start med grønnsakssausen (ca 1/3), så et lag med lasagneplater og fordel så spinat og fetaost over (bruk ca halvparten). Gjør dette en gang til og til sist avslutter du med resten av grønnsaksausen og et lag med lasagneplater (pass på å dytt de ned i grønnsaksausen) og topp hele med revet ost 🙂

– Stekes i ca 30 minutter på 200 grader nederst i ovnen.

– Server gjerne med hvitløksbaguetter, brød eller en liten salat til!

Uke 46!

Hjemmelaget lakseburger med guacamole

I dag er den nasjonale FastFood dagen, og den feirer vi med en aldri så liten hjemmelaget burger!

En burger trenger ikke nødvendigvis være så veldig usunn, spesielt om man lager den selv. En burger kan lager i flere varianter, og her får dere oppskrift på en av våre favoritter, nemlig lakseburger med guacamole 🙂

Dette trenger du

  • 2 laksefileter (gir 2 store burgere eller 3 små)
  • 1/2 rødløk
  • 1 hvitløksfedd
  • Litt gressløk

Salat (bruk det du liker)

  • Hjertesalat
  • Agurk
  • Tomat
  • Rødløk

Hamburgerbrød med oppskrift fra Linda Stuhaug

  • 2 egg
  • 150 g Cottage Cheese
  • 100 g Kesam
  • 250 g havregryn/havremel – vi brukte 50/50
  • 2 ts bakepulver
  • 1/2 ts salt

Du kan fint også kjøpe ferdige hamburgerbrød i butikken, gjerne kjøp de som er litt grovere 🙂

Guacamole

  • 1- 2 avokado
  • Saften av 1/4 lime
  • 1/2 fedd hvitløk
  • En klype salt
  • 1/4 rødløk
  • 2 ts kesam (trengs ikke)

Tilbehør: vår favoritt er søtpotetfries  – sjekk ut oppskriften HER

Slik gjør du

  1. Start med å lage hamburgerbrødene. Ha cottage cheese, kesam, egg i en bolle og miks dette med en stavmikser. Vend inn havregryn/havremel til sist. La røren stå en liten stund – så kan du kutte opp søtpotet i mellomtiden (dersom du ønsker dette til) og få satt de i ovnen.
  2. Legg alt av ingrediensene til burgeren i blender eller stavmikser Start gjerne med løk, hvitløk og gressløk og kjør dette en runde først ,før du tilsetter laksen.  La dette bli en fin røre og tilsett ønskede krydder til sist. Vi brukte salt, cayennepepper og saften av 1/2 sitron.  La røren stå litt.
  3. Form burgerbrødene og legg de på et bakebrett med bakepapir og stek de på 180 grader i ca 10 minutter til de blir gylne. Mens disse steker i ovnen (og søtpotetene blir ferdige). Så kan du starte å steke lakseburgerne.
  4. Kutt opp alle grønnsakene du ønsker og lag guacamolen. Sleng alt av ingredienser til guacamolen i en stavmikser eller mos avokadoen med en gaffel 🙂
  5. Stek lakseburgeren ca 3-4 minutter på hver side. Ikke stek for lenge, da kan de fort bli tørre!

Del burgerbrødene i to, sleng på litt guacamole, salat og fiskeburgeren på toppen! Server med en liten skål med søtpotetfries til og gjerne litt ekstra guacamole.

ENJOY


Uke 45!

Torsketaco

Nå nærmer det seg helg og hvorfor ikke bytte ut den tradisjonelle tacoen med en litt annen variant?  Du er bare nødt til å teste ut denne torsketacoen med hjemmelaget guacamole og rødkål!

Denne oppskriften gir 2-3 porsjoner

Dette trenger du

  • 300 gram torskefilet/torskeloin
  • Mais tortillas (de små) – kan også ha de store
  • 1 ts paprikapulver
  • 1/2 ts spisskummin
  • Litt salt
  • En liten ts Cayennepepper (alt etter hvor sterkt du vil ha det:)

Guacamole

  • 1- 2 avokado
  • Saften av 1/4 lime
  • 1/2 fett hvitløk
  • En klype salt
  • 5-6 stk cherrytomat
  • Hakket koriander

Salat

  • Ønsket mengde rødkål
  • Rødløk
  • Paprika
  • Lime
  • Salt og pepper

Slik gjør du

– Bland sammen alle de tørre krydderne i en bolle. Skjær torsken i passelige stykker/skiver og putt fisken i krydderblandingen. Bland dette godt sammen og pass på at hele fisken blir dekket godt med blandingen 🙂

– Lag guacamole – Del avokadoen i to og ta ut stenen. Mos avokadoen med en gaffel i en skål (vi liker den litt grov) ellers kan du bruke en stavmikser.  Tilsett hvitløk og cherrytomater og bland godt sammen, smak så til med koriander, salt og limesaft.

– Kutt opp rødkål i strimler og kutt rødløken og paprika i fine skiver. Bland det sammen og smak til med limesaft, salt og pepper

– Etter fisken har stått litt i krydderblandingen kan den stekes ca 3 minutter på hver side og samtidig varm mais tortillaene i ovnen

Sleng alt sammen i en mais tortilla og ha litt hakket koriander og lime på toppen 😀


Uke 44!

Kikertcurry med Tzatsiki

Denne retten er både god, lett og rask å lage. Den er faktisk så digg at selv skeptikere som ikke spiser middag uten kjøtt kommer til å måte innrømme at denne faktisk funker meget bra som middag. Du bare må teste den ut!

Dette trenger du til to porsjoner:

-2 pakker kikerter

-1 halv gul løk

-2 hvitløksfedd

-1 halv ts spisskummin

-1 liten ts chilikrydder/cayennepepper

-1 halv ts kanel

-200 gram hakkede tomater

-1 ts salt

-1,5 dl naturell soyayoghurt

-3/4 agurk

-1/4 ts pepper

-1 ss olje

-1 neve kruspersille/koriander

-1 pk boil-in-bag ris

 

Slik gjør du:

-Ha oljen i en gryte, tilsett løken og stek til løken blik myk.

-Ha deretter oppi 1 fedd finhakket hvitløk, og stek videre noen minutter. Bland inn spisskummin, chilikrydder/cayennepepper og kanel

-Skyll kikerter og tilsett gryten. Tilsett hakkede tomater og salt. Bland alt godt. La blandingen få småkoke i 10-15minutter under lokk. Tilsett gjerne litt vann om det blir for tørt. Kok opp ris imellomtiden.

-Riv agurk og dryss over salt. La det ligge i omkring 5 minutter før du presser ut saften. Bland så agurken og hvitløken sammen med yoghurten og smak til med pepper.

 

And voila! Server curryen med ris, tzatziki og kruspersille eller koriander 🙂


Uke 42!

Grovt grytebrød

Dette trenger du:
– 250 g byggmel
– 250 g hvetemel
– 1/2 ts tørrgjær
– 1 ts havsalt
– 1 ts honning
– 4 1/2 dl vann

Slik gjør du:
Du trenger en jerngryte på 20-24 cm som tåler 250 grader og har lokk. Bland alle de tørre ingrediensene sammen i en bolle. Rør ut honningen i litt varmt vann og tilsett resten av vannet kaldt. Tilsett væsken til det tørre og rør deigen raskt og godt sammen. Deigen skal være løs, men ikke flyte helt utover.

Dekk bollen til med plast og la den heve i romtemperatur over natten, eller i 12-20 timer.

Når brødet er hevet over natten, legg et bakepapir på benken og strø over godt med mel. Hell deigen ut på bakepapiret. Strekk deigen ut og brett den inn mot midten et par ganger. Legg deigen med skjøten ned på bakepapiret. Dekk deigen med en stor bakebolle eller et klede, og la det etterheve i ca 2 timer.

Sett ovnen på 250 grader ca en halvtime før du skal steke brødet. Sett så gryten/formen du skal steke brødet i inn samtidig.

Når brødet er ferdig etterhevet, flytter du deigen forsiktig fra bakepapiret og opp i den varme gryten/formen. Ha gjerne litt mel i gryten først. Om deigen ligger ujevnt, kan du gjerne riste litt forsiktig på den.

Brødet stekes med lokk på, på nederste rille i ca. 30 minutter. Ta så av lokket og stek det videre i 10-15 minutter, til det får en gyllen og fin farge. Ta brødet ut av gryta. Sjekk det gjerne, ved å banke på undersiden – du skal høre en hul lyd så er brødet ferdig. Dersom det ikke et godt nok stekt, kan du gjerne legge det på en rist og steke videre i 10 minutter. Avkjøles på rist.

http://brodogkorn.no

GODT BRØD 🙂 


Uke 41!

Deilig og frisk rødbetsuppe!

Oppskrift:
6 rødbeter
2 store gulrøtter
2 små rødløk
1-2 hvitløksfedd
1 ts hvitvinseddik
1 chili
1 grønnsaksbuljong
1/2 Sitron

Kutt opp rødløk, hvitløk og chili , brun dette i en kjele i et par minutter. Tilsett ca 1 liter vann og løs opp buljongsterningen i vannet. Når vannet koker tilsett gulrot og la det koke i ca 5 minutter. Tilsett deretter rødbetene og hvitvinseddik. La alt koke  til det blir mørt og bland sammen med en stavmikser.  Smak så til med salt, pepper, sitronsaft og evnt andre ønskelige krydder. Server med creme fraiche og koriander!


Uke 40!

Super enkle og gode eggmuffins

Ingredienser
– 6 egg
– ca 100 g kalkunskinke (velg mengde etter eget ønske)
– 2 vårløk
– Spinat, ca en håndfull
– 1/2 til 1 paprika
– Ost i terninger eller raspet (mengde etter eget ønske)
– Krydder av eget ønske – vi har brukt urtekrydder, pepper og chili

Fremgangsmåte:  Kutt opp skinke, grønnsaker og evnt ost. Visp eggene sammen i en bolle og tilsett alle grønnsakene og osten. Tilsett krydderet til sist og rør godt sammen.  Fyll opp muffinsformene og la de steke i 20-25 minutter på 175 grader:)  Det vil gi ca 8 muffins – avhenging av hvor mye du fyller muffinsformene.  Her er det bare å være kreativ i hvilket grønnsaker du blander inn.  Bruk de grønnsakene du liker og eksperimenter litt frem på smakene!

Disse muffinsene er veldig enkle og ikke minst gode! De passer supert i matpakken, som et mellommåltid eller til frokost/kvelds.


Uke 39!

Høstens grønnsakssuppe – høsten er nemlig høysesong for norske grønnsaker!

Nå som høsten setter inn, det blir kaldere og kveldene  mørkere er det ekstra deilig med en varm og god suppe til middag! I tillegg er mange av de norske grønnsakene på sitt aller beste i høstsesongen! Ikke bare er de næringsrike, men også veldig gode på smak! Såå nå er det bare å nyte Norge folkens!

Vi foreslår en deilig grønnsakssuppe som passer til enhver annledning ?

Ingredienser
– 3-4 gulrøtter
– 1/4 kålrot
– 4 poteter (mellomstore)
– 2 persillerøtter
– 1/2 purre
– 1 gul løk
– 1 chili
– 1-2 never grønnkål
– 2-3 buljongterninger
– 2 store røkte kjøttpølser (eller kyllingpølser- om ikke kjøtt bytt ut med linser/bønner eller mer grønnsaker)
– 2 liter vann

Fremgangsmåte: Kok opp vann og buljong i en kjele. Kutt så opp alle grønnsakene i ønsket størrelse! Tilsett alle grønnsakene utenom purre og grønnkål til det kokende vannet. Kutt opp de røkte kjøttpølsene i ønsket størrelse.  La dette stå å koke i ca 20 minutter til grønnsakene er myke og gode. Mot slutten av koketiden tilsetter du pølsene, purren og et par never med grønnkål, og la dette småkoke i ca 5 minutter. Smak deg til med krydder på slutten! Server gjerne med litt brød/flatbrød 🙂

Tips: Dersom man ønsker en suppe helt uten kjøtt, så bruk gjerne andre bønner og linser i gryten istedenfor!


Uke 38!

Eple&havremuffins

Høsten er en god sesongtid for norske epler.  Epler kan spises alene, eller det kan brukes til bakst, som f.eks disse saftige eplemuffinsene. Vi ønsker her å dele en litt «sunnere» oppskrift på eplemuffins med dere 🙂

Epler inneholder en god dose vitamin C, samt  kostfiber. Som igjen er gunstig for immunforsvaret og for fordøyelsen vår.

Ingredienser (gir ca 8 muffins:
– 2 egg
– 2 dl havremel (eller havregryn)
– 1/2 beger vaniljekesam (eller vaniljeyoghurt)
– 2-3 epler
– 3-4 ss sukrin gold (eller brunt sukker)
– 3-4 ss kanel

Fremgangsmåte: Bland sammen to ss kanel og 2 ss sukrin gold i en pose. Kutt opp eplene i små terninger og bland sammen i posen (la et halvt eple være igjen – så du kan skjære det i skiver og putte på toppen). Visp sammen eggene og sukrin gold og 1-2 ss kanel. Tilsett vaniljekesam og litt og litt av havremelet (dersom du bruker havregryn, bør dette kjøres litt i en hurtigmikser først). Til sist tilsettes eplene. Fordel røren i muffinsformer og legg en skive med eple på toppen av hver muffins! Stek i ovnen på 175 grader i ca 20 minutter


Uke 37!

Poke bowl med salmalaks og qunioa – perkekt til helgekosen! 

Lyst til å prøve noe nytt og spennende?  Så er dette noe du absolutt burde prøve. En bolle fylt med masse gode smaker! Oppskrift ligger nedenfor, sjekk den ut 🙂

 

Ingredienser
– Salmalaks/fersk tunfiskfilet
– Agurk
– Mango
– Soyabønner
– Avokado
– Redikker
– Knaskegulrøtter
– Sesamfrø
– Soyasaus/ponzusaus
– Fersk koriander
– Quinoa/ris
– Vårløk
– Chili
– Majones
– Chilisaus
– Lime
– Salt

Fremgangsmåte: Kutt opp laksen i biter av ønsket størrelse. Bland sammen laksen med finkuttet vårløk, chili, sesamfrø og soyasaus. Kok opp quinoa/ris. Lag chilimajones (oppskrift nedenfor). Kutt opp agurk, mango, avokado, redikker, gulrot og koriander (eller andre ønskede grønnsaker). Legg quinoa/ris i bunn i en bolle, legg over grønnsakene og soyabønnene, tilsett så fisken.Topp med chilimajones, koriander og sesamfrø 🙂 Kan gjerne serveres med ekstra soyasaus/ponzusaus og syltet ingefær

Oppskrift på enkel chilimajones: Bland sammen 1 dl lett majones, 1 ts chilisaus, 1-2 ss limesaft og smak til med salt!


Uke 36!

Fiskepinnewrap med salat og hjemmelaget tzatsiki med cottage cheese.

Fiskepinner kan være et godt alternativ for å få i seg  det anbefalte inntaket av fisk. Velger man de rette produktene, trenger det heller ikke å være så ille med tanke på salt og mettet fett. Ønsker du alikevel å lage fiskepinner selv, så slenger vi med en liten oppskrift nedenfor 🙂

Ingredienser
-Fullkornswrap
– Cherrytomater
– Gulrot skåret i staver
– Ruccula
– Fiskepinner fra Findus (61% fisk) – stekes uten matfett enten i panne eller i ovn
– Hjemmelaget tzatsiki med cottage cheese  (oppskrift nedenfor)

Hjemmelaget tzatsiki
– 1 agurk
– 1 /2 boks cottage cheese
– 1/2 mager kesam
– 1 ts oliven olje
– 1 fedd hvitløk
– En liten klype salt og litt pepper
– Saften av en 1/2 sitron

Hjemmelagede fiskepinner
– Torskefilet (kan også bruke laks)
– Hvetemel
– Egg
– Griljermel
– Litt salt og pepper
– Chilipulver
– 1 ss rapsolje

Fremgangsmåte: Skjær torsken i strimler. Bland hvetemel, salt, pepper, chilipulver og/eller annet krydderønske i en stor skål. Pisk sammen egg i en annen skål og i en siste skål ha griljermel.  Først vender du torskestrimlene i hvetemel, så i egg og til slutt griljermel. Stekes i 1 ss smør – ca 4 minutter på hver side til de blir gylne. Når de er ferdig stekte legg fiskepinnene over på et tørkepapir.

Enjoy!


Uke 35!

Bananbrød med mandelsmør og pekannøtter

Godt modne eller overmodne bananer er supert å bruke i matlagingen.   Det kan fint brukes til pannekaker, lapper, muffins eller til bananbrød. I tillegg til at du slipper å kaste mat, tilsetter modne bananer naturlig sødme til baksten som igjen gjør at du slipper å tilsette ekstra sukker 🙂  Denne oppskriften på bananbrød har blitt delt med oss av Anette Selnes og vi venter spent på launch av hennes splitter nye hjemmeside! Følg henne på instagram (@anetteselnes) og stay tuned.

Ingredienser  (Oppskriften gir to mellomstore bananbrød eller ett stort)
· 4 veldig brune bananer
· 2 brungule bananer til pynt (skjæres på langs)
· 4 egg
· 4 ss smør/ghee/kokosolje
· 1,2 dl mandelsmør
· 1,2 dl kokosmel/mandelmel kan gjerne bruke en kombinasjon
· 1 ss kanel
· 2 ts bakepulver
· 1 klype havsalt
· 1 ts vaniljepulver eller vaniljeekstrakt
· 1-2 never pekannøtter kuttet opp i grove biter som røres inn til slutt

Anettes fremgangsmåte:
1. Sett ovnen på 175 grader
2. Bland banan(ikke pyntebananene), egg, smør/olje og mandelsmør sammen i en kjøkkenmaskin eller blender
3. Tilsett tørrvarene
4. Vend inn pekannøttene til slutt
5. Jeg bruker bakepapir i to brødformer for jeg synes det er enklere å få de pent ut etterpå, men man kan også smøre formene rikelig med smør eller kokosolje
6. Hell røren i formene og legg den oppskjærte bananen på toppen og dytt litt ned
7. La deigen hvile i 10 minutter før den stekes i ca 45-50 minutter
8. Avkjøl på rist i 15-20 minutter (vet det er lenge å vente, men den blir mer saftig så hold ut!)
9. Jeg oppbevarer bananbrødet i et linhåndkle eller liknende på benken, da holder det seg fint et par dager, men hos meg forsvinner det fort!

Håper det smaker!


Uke 34!

Spinat og valtnøttpesto!

Ingredienser (gir ca 2 dl):

  • 1/2 pose ferdigvasket babyspinat (30 g)
  • En god håndfull basilikumblader
  • 2 hvitløksfedd
  • 3 SS grovhakkede valnøtter – gjerne ristede
  • 3 SS revet parmesan
  • Revet skall av en 1/2 sitron
  • 1/2 dl mild olivenolje
  • 1 dl raps eller solsikkeolje
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte:
Skrell og hakk hvitløken.  Spinat, basilikum, hvitløk og valnøtter mikses i en stavmikser eller hurtigmikser. Spe på med olje og bland inn parmesan og revet sitronskall. Smak til med salt og pepper til sist.

Oppskrift er hentet fra bama.no!