Verdens vegetardag!

Verdens vegetardag!

Kantarellrisotto!

1 oktober er verdens vegetardag, Hva med å feire dagen i dag, eller i morgen ( #meatfreemonday ) med en aldri så liten kantarellrisotto ? Funn tyder på at vegetarkost og et mer plantebasert kosthold har helsemessige fordeler når det kommer til blant annet hjerte- og karsykdommer. Et vegetarisk kosthold som er sammensatt riktig inneholder ofte mer fiber, komplekse karbohydrater, mye vitaminer og mineraler, flerumettede fettsyrer og fytokjemikalier. Det å redusere kjøttinntaket kan ha flere positive helsegevinster når det kommer til forebyggelse av en rekke livsstilssykdommer, overvekt, noen typer kreft og som sagt hjerte- og karsykdommer.

Det er fult mulig å legge opp et vegetarisk kosthold som er næringsmessig fullverdig og som passer for de fleste aldersgrupper. NB: Om du spiser kun plantebasert (vegansk), er Vitamin D, jern og B12  blant noen vitaminer og mineraler vi må være ekstra oppmerksomme på.

Ikke nok med at det kan være bra for helsa å redusere kjøttinntaket, men det er også bra for miljøet!

Ingredienser til 4 personer
-1 liter buljongkraft (Sopp/grønnsaksbuljong. Eller hønsebuljong om du føler deg gæærn)
-200 gram kantareller
-5 dl risottoris
-1  stor sjalottløk
-1 hvitløksfedd
-25 gram parmesan
-1/2 sitron
-1 ss olje
-salt og pepper
-friske urter

Slik gjør du
1) Skrell og finhakk hvitløk og sjalottløk. Fres dette i en panne.
2) Tilsett risen og la den steke med hvitløken og sjalottløken i omkring et minutt. Skvis over litt sitronsaft og hell over ca. 7 dl buljongvann og rør til det har kokt inn.
3) Spe på med bujongvann underveis om nødvendig. Fortsett til risen er mør og al dente. Her kommer det litt an på preferanser.
4) La risottoen koke i ca. 20 minutter på svak varme. Risen skal være litt bøt når den er ferdig.
5) Børst og rens kantarellene om de er skitne, og riv de i strimler.
6) Ha nøytral olje i en panne og stek kantarellene på sterk varme, så de ikke kokes fra starten av. Under stekingen vil kantarellene miste noe væske, la dette få koke inn igjen slik at de beholder smaken.
7) Riv over parmesan og rør godt. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
8) Legg risottoen i en skål eller på en tallerken, og strø over de stekte kantarellene. Pynt med friske urter, og gjerne litt ekstra parmesan på toppen.

BUON APPETITO!

For flere oppskrifter – trykk HER!

 Oppskrift hentet fra godt.no og Rema 1000 appen