Midjemålet kan avsløre risiko for sykdom

Midjemålet kan avsløre risiko for sykdom

Vurdering av vektrelatert helserisiko krever ofte mer enn bare vekt og BMI.

 BMI og midjemål

BMI (Body Mass Index) er en formel som viser balansen mellom høyde og vekt (Vekt kg / (høyde m * høyde m) ). BMI er ikke alltid like godt egnet til å si noe om enkeltindividers grad av overvekt og fedme.  BMI er en enkel måte å regne på, og kan være et fint redskap i for eksempel forskning på større populasjoner, men ulempen med BMI er at den ikke sier noe om verken fordelingen av fett og muskler, og heller ikke hvor fettet er lokalisert. I et helseperspektiv er det mer interessant å vite hvor fettet er lokalisert, fordi fettet som sitter rundt midjen er mindre gunstig enn fett som for eksempel sitter på hofte og lår. Det kan derfor være fint å benytte seg av BMI sammen med midjemål for å vurdere personers grad av overvekt og helserisiko. (Merk at du kan være normalvektig etter BMI-formelen, men fortsatt ha et ugunstig midjemål). Blir personen kategorisert som overvektig etter BMI-formelen, er det deretter viktig å se på hvor den ekstra vekten kommer fra (fett eller muskler), og hvor fettet eventuelt sitter.

 

Hvor bør man ligge?

Har man et for stort midjemål og for mye fett rundt midjen vil det øke risikoen for blant annet hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2. Kvinner bør helst ikke ha et midjemål over 80 cm (overvekt) og i allefall ikke over 88 cm (fedme). Tilsvarende for menn går grensen på overvekt og fedme på henholdsvis 94 cm og 102 cm.

 

Hvordan ligger du an?

Mål deg selv, og få en pekepinn på hvordan du selv ligger an. Bruk et målebånd og mål mellom nedre del av ribbeina og øvre del av hofta, ofte der det er smalest. Har du et midjemål som er over anbefalingen, er det verdt å ta tak i. Om du ønsker hjelp med å ta tak i overvekten, og ønsker en livsstilsendring ønsker vi i Myrens Ernæring å veilede deg på veien. For mange kan det være lettere med oppfølging og hjelp, enn å gjøre det helt på egenhånd.

 

Finner du ut at midjemålet ditt er for høyt og ønsker å ta tak, ikke nøl med å ta kontakt!